BIODANZA2018-11-06T22:37:11+00:00

BIODANZA

Rolando Toro in schoolweekend “Ars Magna” bij de Biodanza School Utrecht

Biodanza is in de zestiger jaren ontwikkeld door psycholoog en medisch antropoloog professor Rolando Toro Araneda. Hij definieert Biodanza als: “Een systeem van affectieve integratie, organische renovatie en een heropvoeding in de oorspronkelijke levensfuncties, gebaseerd op vivencia’s geïnduceerd door dans, zingen en verschillende ontmoetingssituaties in een groep”. De vivencia neemt een belangrijke plaats in binnen Biodanza. Vivencia betekent letterlijk “in het geleefde moment zijn”.

De vivencia stimuleert de zogenoemde ontwikkeling en integratie van de vijf levenslijnen van Biodanza: Vitaliteit, Seksualiteit, Creativiteit, Affectiviteit en Transcendentie. In de dans maak je contact met jezelf, de ander en de groep. En in dat contact gebeurt het. Zonder woorden, want tijdens de vivencia praten we niet met elkaar. Biodanza laat zich niet cognitief begrijpen – alleen door het te leren kennen, kunnen we de werkelijke betekenis ervan verstaan.

Inmiddels heeft Biodanza Rolando Toro systeem® zich over de gehele wereld verspreid. In Nederland zijn zes RT scholen voor Biodanza en door het gehele land worden reguliere Biodanza lessen gehouden. Ook is er de beroepsvereniging voor Biodanza Docenten Nederland (VBN). Deze vereniging is voor docenten, die opgeleid zijn aan de RT scholen voor Biodanza en in Nederland lesgeven volgens het RT systeem®. Zie voor meer informatie ook www.biodanzanederland.nl.